Level 1 | JEDNOZNACNE PO SNIDANI! Pokud ovsem nechcete trpet zubnim kazem a zapachem z ust. Jako budouci zubni lekar se pokusim nastinit,proc je tomu tak. Je nutne si uvedomit nekolik veci.
1)V podstate kazde jidlo obsahuje sacharidy
2)V ustech kazdeho cloveka jsou pritomny bakterie
Bakterie bezne ziji v ustech, na jazyku, dasnich i zubech. Sacharidy jim naramne chutnaji a proto prvni veci, kterou udelaji po jejich prijmu v potrave, je, ze se zacnou MNOZIT a vytvaret souvislou vrstvu na zubech a sliznicich – tzv. PLAK. Bakterie v nem pri pozirani cukru produkuji KYSELINY. Tim v ustech klesa pH a v dusledku toho dochazi k odvapnovani zubni skloviny (podobne jako kdyz nalozite vejce do octa a sledujete, jak ztraci skorapku). Sklovina se postupne stava krehci, bakterie pronikaji hloubeji a vznika ZUBNI KAZ. Odvapnovani je velmi pomale, protoze lidsky organismus je schopny tomu procesu castecne branit – jeho zbrani jsou SLINY. Sliny obsahuji mineraly (fluor a vapnik) a latky zvysujici pH a dokazi sklovinu tzv.REMINERALIZOVAT = navratit ji ztracene mineraly (opak odvapneni). Ma to jen jeden hacek. Sliny se musi dostat do PRIMEHO KONTAKTU se zubem – pokud je na jeho povrchu plak nebo zbytky jidla, je tento proces temer znemoznen. Jestli vznikne zubni kaz zalezi na tom, jaky proces prevazuje (casove) – predstavit si to muzete jako 2 zedniky pracujici stridave na jedne zdi. Jeden cihly ubira (odvapnovani) a jeden pridava (remineralizace) a u zdi muze pritom pracovat vzdy pouze jeden. Pokud prevazuje odvapnovani, zed je postupne cela rozebrana a vznika zubni kaz. Cistenim zubu se snazime prodlouzit cas remineralizace – dobu pridavani cihel. Od cisteni zubu tedy chceme:
1) odstranit plak na povrchu zubu a prodlouzit dobu pristupu mineralu ze slin i zubnich past
2) odstranit zbytky potravy (obsahujici sacharidy – potrava pro bakterie)
Pokud si tedy vycistite zuby PRED rannim jidlem, doba remineralizace zubu bude trvat presne tak dlouho, jak dlouha bude vase cesta z koupelny ke kuchynskemu stolu :-) takze cca 5 minut. Po jidle nastoupi odvapnovani a zuby se vam tak budou cely den doslova rozpoustet. Nemluve o zbytcich jidla, ktere v prubehu dne zacnou kvasit a zpusobovat neprijemny zapach z ust.
Pokud si ale vycistite zuby PO snidani, prodlouzite tim dobu remineralizace zubni skloviny na dobu do prijmu vaseho dalsiho jidla – coz je neco mezi 2-4 hodinami.
Ohledne nazoru z diskuse, ze spolecne s potravou behem snidane si pochytnavame i na bakteriích z ust – ze zdravotniho hlediska jsou to obavy zbytecne. Zazivaci trakt cloveka je pro tento ucel zarizen – zaludecni stava obsahuje kyselinu chlorovodikovou, ktera bezpecne usmrti vsechny bakterie bezne zijici v dutine ustni. Pokud jsou vase obavy ciste psychologicke, doporucil bych cisteni zuby pred i po snidani.
Poznamka pro uplnost: Pokud pravidelne snidate citrusove ovoce, stavu z citrusu ci jine kysele ovocne stavy, je vhodne po snidani vyplachnout usta vodou a s cistenim zubu pockat asi 30 minut. Sklovina je v dusledku pusobeni techto potravin zmekla a pri cisteni by casem mohlo dojit k jejimu poskozeni. |